Збільшуємо кількість природного світла в інтер’єрі: 7 порад

Брак природного світла в кімнаті – досить поширена проблема, з якою щодня стикаються тисячі дизайнерів по всьому світу. Дехто вирішує проблему кардинально шляхом капітального ремонту приміщення, але це дуже дорогий і, на щастя, не єдиний вихід! Існує низка цікавих прийомів та хитрощів, як зробити темну кімнату світлою.

Переваги, які дає добре освітлений простір, незаперечні. Це підвищення привабливості інтер’єру, поліпшення здоров’я власників, підвищення працездатності та зниження рівня стресу. Якщо ви відчуваєте, що вашій квартирі не вистачає природного освітлення, спробуйте змінити ситуацію за допомогою наших підказок:

Скляні перегородки

Мало хто замислюється, що внутрішні перегородки можна робити не лише з гіпсокартону чи газобетону, а ще й зі скла. Наприклад, заміна внутрішньої стіни між кухнею і вітальнею або спальнею і загальною зоною дозволить світлу краще поширитися по всьому будинку і осяяти темні куточки інтер’єру. Крім проблеми зі світлом, скляні перегородки чудово вирішують питання зонування приміщення та дуже актуальні для маленьких квартир.

Відображувальні підлоги

Прикидаючи варіанти, як вирішити проблему освітлення, люди в останню чергу замислюються, що саме покриття для підлоги може допомогти їм у цій справі. А це досить ефективний спосіб. Світлий мармур або граніт мають відмінні світловідбивні властивості, що дозволяє їм не тільки прикрашати інтер’єр своєю бездоганною природною фактурою, але і наповнювати його світлом. Якщо ви не шанувальник каменю, то гарною альтернативою виступить світле дерево, яке нехай не так добре, але все ж таки допоможе при нестачі природного освітлення.

Правильна кольорова гама

З фізики давно відомо, що саме від кольору матеріалу залежать його світловідбивні здібності. І якщо світлі відтінки схильні до віддзеркалення сонячних променів, то темні – до поглинання. Саме тому кімнати, пофарбовані в темно-сині або коричневі тони, виглядають більш тьмяними та камерними, ніж простори у білих та світло-сірих відтінках.

Не варто забувати і про старий добрий прийом зі стелею. Якщо зробити його світлішим за стіни на кілька тонів, то кімната здасться просторішою, вищою і яскравішою. Причому рівень глянцю безпосередньо визначать коефіцієнт відбиття: що він більше, то сильніше світло відбивається від поверхні. Тому для стін темних і маленьких приміщень краще вибирати фарби з невеликим ступенем блиску, ніж глибоко матові.

Грамотно маємо дзеркала

Напевно, ні для кого не секрет, що за грамотного підходу дзеркала здатні подвоїти кількість світла в кімнаті. Це справжня паличка-виручалочка для просторів, що мало освітлюються. Тільки запам’ятайте одне важливе правило: якщо хочете зробити темну кімнату світлішою, не вішайте дзеркало на протилежний від вікна бік, як це часто роблять, оскільки світло просто відбиватиметься назад у вікно. Розташовуйте дзеркальні поверхні на стіні перпендикулярної до вікна. До речі, стильні дзеркала на повний зріст стануть прекрасними помічниками у розповсюдженні природного світла і вигідно виділять інтер’єр, надавши йому індивідуальності.

Розвантажуємо вікна

Якщо з якоїсь точки кімнати ви не бачите вікно, варто задуматися – чи правильно розміщені предмети у приміщенні. Постарайтеся переставити, а в ідеалі замінити масивні та громіздкі меблі на щось легше. Відкриті полиці замість глухих шаф, скляні стільниці та низькі столики, тонкі ніжки меблів – все це допоможе проникненню світла та позбавить зайвих тіней.

Само вікно також не повинно бути заставлене масивними горщиками та іншими речами, залиште лише одну або кілька невеликих квіток у компактних кашпо. Зелень надасть інтер’єру свіжості як в естетичному, так і в буквальному значенні.

Відображувальні поверхні

Нестача сонячного світла частково заповнюють будь-які поверхні, що відбивають; ми вже говорили про підлогу, настав час розглянути оздоблення та меблі. Металеві панелі та кухонні фартухи, світлі акрилові та пластикові меблі, шпалери з металізованою основою та будь-які мерехтливі нанесення, а також плитка та глянсова емаль – все це гарні рішення нашої проблеми.