Давай зробимо по-іншому: 8 незвичайних способів поклеїти шпалери

Давай зробимо інакше: 8 незвичайних способів поклеїти шпалери

Дизайнер та декоратор Наталія Преображенська пропонує по-новому подивитися на оформлення стін шпалерами. Нестандартні рішення, які підійдуть і просторим квартирам, і невеликим приміщенням.

Низ і верх

Прийом відомий: знизу шпалери темні, зверху світлі, класичні пропорції – один до двох (верхня частина більше). Пропоную поекспериментувати: скомбінувати шпалерний плінтус із фарбою або панелями з інших матеріалів. За допомогою правильно підібраних пропорцій можна скоригувати візуальне сприйняття приміщення. Якщо зробити нижню частину вузькою (до метра), то стеля здаватиметься вище. Широкий низ і вузький верх навпаки «опустять» стелю, зроблять простору кімнату затишнішою.

А якщо впоперек?

Чому ні? Мені здається привабливим варіант горизонтального поклеювання смугастих шпалер. Тільки раджу вибирати монохромні шпалери, щоб від смужок не рябило в очах. При правильному підході горизонтальні смуги на стінах зроблять приміщення більш просторим.

Комбінуємо вертикалі

Найпростіший варіант – поєднання декількох видів шпалер однакової ширини зі схожою фактурою. Вертикальні лінії досить акцентні, тому можуть виступати як самостійний декоративний елемент. Вертикальний стик потребує небального оформлення. Пропоную цікавий варіант: наклеювати шпалери з відступом на забарвлену в один колір стіну. А деякі шпалери бувають такі гарні, що їх можна як твори мистецтва обрамити ефектними молдингами.

Складна геометрія

Шпалери з активним геометричним орнаментом можуть бути інструментом візуальної корекції простору. Ніші, виступи, ламана перспектива – це можна замаскувати. Якщо боїтеся, що яскравий орнамент швидко набридне, використовуйте такі шпалери тільки на одній стіні.

Акцентна стіна

Зазвичай акцентна стіна розташовується поза увагою. Наприклад, за узголів’ям ліжка. Я ж пропоную спробувати зробити навпаки: наклеїти дорогі шпалери з витонченими візерунками на стіну, яка буде перед очима, коли ви сидите на дивані або працюєте за столом. Інші стіни рекомендую оформити непомітно.

…з продовженням на стелю

Можна піти далі і зробити стелю продовженням активної стіни. При цьому пам’ятайте, що стеля, що обклеєна яскравими шпалерами, при стандартній висоті буде «нависати». Це сміливе рішення більше підходить квартирам із високими стелями та мансардним приміщенням.

На клапті

Сміливий експеримент для тих, хто має кілька видів шпалер від попереднього ремонту. Ідеально – 5-6 різних полотен різної фактури та з різними візерунками. Наріжте їх на квадрати і зберіть на стіні за принципом ковдри. При правильному поєднанні покриттів та орнаментів може вийти дуже стильний печворк.

Силуети на стіні

Можна скористатися спеціальними шпалерними наклейками. Або самостійно вирізати з акцентних шпалер нескладні фігурки та наклеїти їх на монохромну стіну. Творчістю можна зайнятися разом з дітьми – їм цілком під силу вирізати зі шпалери будиночок, який прикрасить їхню кімнату.