Як створити затишний куточок для читання: 8 ідей

У сучасному світі легко обійтися без паперових книг — будь-який твір можна швиденько закачати в якийсь гаджет і те, що раніше вміщувалося у величезній бібліотеці, тепер зберігається у невеликому планшеті. Але ось куточки для читання, як і раніше, незамінні і дуже приємно, коли в будинку є таке місце, де без зайвої метушні можна взяти улюблену книгу і почитати її зі справжнім комфортом. Однак, щоб таке місце було дійсно зручним, при його організації потрібно врахувати низку факторів:

  • По можливості розташовуйте місце для читання ближче до вікон або балконів, щоб отримати користь з денного світла;
  • Забезпечте зручне місце для сидіння. Неважливо, які меблі ви виберете, у них обов’язково має бути м’яка оббивка та підтримка спини. В іншому випадку ви не зможете довго читати і цей процес з приємного проведення часу ризикує перетворитися на проблеми з хребтом;
  • Підставка для ніг може стати вирішальним фактором отримання справжнього комфорту. Це може бути як спеціальне доповнення до крісла від виробника, так і звичайний пуф. Правильна висота для читання нижче, ніж ми представляємо. Світильник повинен розташовуватись на рівні очей, щоб освітлювати сторінку, а не вашу голову.

А тепер від загальних порад перейдемо безпосередньо до ідей розміщення таких куточків для відпочинку та читання:

Вздовж вікна

Зручна лава біля вікна чудово підійде для денного читання, адже гарне природне освітлення не напружує очі і дозволяє зосередитись на сенсі. До того ж, у будь-який момент ви можете зробити паузу та насолодитися видом із вікна.

Але не варто забувати і про комфорт. Так як на порожній лаві довго не всидиш, то варто подбати про кілька подушок, плед і навіть матрац. А щоб далеко не ходити за джерелом мудрості, прямо там можна обладнати книжкові полиці у вигляді стелажів або великої ніші на висоту стіни. Постарайтеся гармонійно вписати конструкцію в існуючий інтер’єр, інакше вона ризикує стати відвертою набридливою плямою.

У шафі

А як вам такий вбудований куточок для читання у шафі? Досить нестандартне рішення, але виглядає дуже цілісно і гармонійно, особливо якщо використовувати таку ж оббивку, як і на інших меблях у кімнаті. Але варто бути обережним, оскільки переробити подібне рішення є досить витратним задоволенням.

У кутку

Місце для читання не вимагає великої кількості простору, а значить, ідеальним рішенням для нього може стати порожній кут вашої спальні або вітальні, особливо якщо цей кут поряд із вікном! Важливо, щоб там можна було усамітнитися у пошуках спокою та ніщо не відволікало від процесу. Тому, якщо ваша вітальня є центром активності всього будинку, де велика прохідність або грають діти, то, очевидно, найкращим варіантом буде обладнати місце в спальні.

У невагомості

Підвісними кріслами вже нікого не побачиш, але все ж таки мало хто знає наскільки вони зручні для читання. Огорнувши в свої м’які обійми, ці затишні крісла дозволять вам читати безперервно годинник. Їх конструкція підсвідомо діє на людину як захисний кокон, в якому можна сховатися від навколишнього світу і повністю поринути в справу, що цікавить. А відклавши книгу вбік, тут можна навіть подрімати і набратися сил для нових звершень.

Конструкції, що монтуються безпосередньо до стелі, виглядають стильніше і сучасніше, але не завжди технічна сторона питання дозволяє здійснити такий монтаж. Тому завжди є різні варіанти крісел на стійках, які хоч і виглядають громіздко, але мають одну незаперечну перевагу – мобільність.

На мансарді

Якщо у вас є мансарда, то зовсім не важливо якого вона розміру, за атмосферністю це чи не найкраще місце для читання книг. Незвичайна форма кімнати налаштовує на розслаблення і надає приміщенню якогось казкового шарму – ідеального настрою для книжкових пригод.