Укладання плитки на підлогу своїми руками

Спеціальні знання допоможуть суттєво скоротити матеріальні витрати, а також дозволять зробити акуратну підлогу у ванній кімнаті або на кухні.

Історія появи керамічної плитки

Перші вироби з глини як основа для керамічної плитки з’явилися ще з першими поселеннями нашої цивілізації. Спочатку глина використовувалася гончарями для виготовлення домашнього начиння, наприклад, посуду. Потім пластичність та міцність глини були оцінені зодчими, які пристосувалися прикрашати храми та палаци барельєфами та ліпнинами з глини. Першим архітектурним шедевром, у якому активно «прийняла участь» глина, — це знаменита в усьому світі Вавилонська вежа. Майстри Стародавнього Єгипту та Месопотамії використовували цеглу з глини для будівництва звичайних житлових будинків. Це пояснюється тим, що на території окремих держав не було достатньо будівельної деревини. На Русі мистецтво з глини стало активно розвиватися у X столітті, коли російські майстри вперше представили свої кахлі.

Незважаючи на те, що вже пройшло не одне століття, керамічна плитка і зараз залишається затребуваним матеріалом для облицювання, а також одним із найпрактичніших варіантів оформлення фасадів та приміщень усередині. Керамічна плитка широко використовується не тільки у звичних для багатьох зонах, ванній кімнаті та на кухні, але й для оформлення декоративних підлог у спальні та вітальні, а також у облицювання будівель суспільного значення. Плитка – це міцний, привабливий матеріал з тривалим терміном експлуатації.

Види плитки для підлоги

Технологічний процес виробництва керамічної плитки, або кахлю, представлений пресуванням глини, кварцового піску та додаткових мінеральних елементів з подальшим випалом у печі при надвисоких температурах (1000-1250 градусів за Цельсієм).

Залежно від технології виробництва керамічного виробу, зокрема плитки, є така класифікація:

екструдований варіант отримують шляхом витягування глиняної маси через отвір заданої форми з метою формування зразка потрібного розміру з подальшою його різкою;
пресований варіант отримують шляхом пресування глини та спеціальних мінеральних добавок в особливій матриці з подальшим випалом автоклавним методом.
Певна технологія виробництва дає можливість отримувати два види плитки:

глазурована;
неглазурована.
Перший вид плитки може бути схильний до термічної обробки протягом двох циклів, а її лицьову сторону покривають тонким шаром кольорового скла. Саме це і дає плитці таку різноманітність кольорів, відтінків та блиск. Твердість та непроникність плитки для підлоги також забезпечується за рахунок особливої ​​обробки.

Неглазурована плитка однакова по всій товщині та має однорідний вигляд.

Залежно від внутрішнього складу, керамічна плитка може бути використана як матеріал тільки для внутрішніх робіт, наприклад, оздоблення підлог або стін у приміщенні, або тільки для зовнішньої обробки (клінкер).

За сферою використання розрізняють 3 види матеріалу:

плитка одинарного випалу (з матовою чи глянсовою поверхнею). Головне призначення такого матеріалу – оздоблення підлоги або стін усередині приміщення, так як поверхня дуже щільна, має низький ступінь поглинання вологи і стійка до вигинів;
плитка подвійного випалу також може мати матову та глянсову поверхню. Але готовий матеріал має пористу тендітну структуру, тому її можна використовувати тільки для декору стін. А ось колірна палітра такої плитки набагато цікавіша і ширша за попередній;
Клінкерна плитка є третьою категорією матеріалу, який може бути використаний для обробки як зовнішніх фасадів приміщень, так і внутрішніх. За рахунок одинарного випалу методом екструзії структура плитки виходить дрібнозернистою і щільною, при цьому повністю відсутні порожнечі. Тому можна використовувати такий матеріал для підлоги на кухні, ванній кімнаті, коридорі та холі.
При виробництві плитки використовуються два види глини:

біла;
червоний.
Вироби з білої глини характеризуються світлим відтінком тильного боку, та якщо з червоної — від жовтого до темно-червоного.

Основні етапи укладання плитки на підлогу

Тепер, маючи інформацію про види плитки, безпосередньо розгляне процес укладання матеріалу своїми руками. Для цього необхідно підготувати такі інструменти:

зубчастий шпатель 10 на 10 мм;
алмазний надфіль для розпилювання;
рулетку;
хрестики для швів
На першому етапі зачищається підлога до бетону та вимірюється рівність поверхні за допомогою рівня (допустиме коливання 5 мм). Глибокі тріщини закладаються розчином.

На другому етапі проводиться ґрунтовка підлоги.

Третій етап найвідповідальніший, оскільки робиться розмітка. Для цього знаходиться центр кімнати, від якого і кладуть плитку з боків, щоб згори і знизу залишалися однакові відрізки. Якщо центрування не вдається, вибирайте варіант кладки з кута або стіни.