Утеплення стін

У Європі, де вміють рахувати гроші, питання про теплоізоляцію вирішується ще на початкових етапах будівництва. У Росії частіше має місце інша ситуація, коли утеплювати стіни, підлогу, стелю потрібно в процесі експлуатації будинку. У будь-якому випадку, утеплити будинок ніколи не пізно.

Способи утеплення стін
Існують лише два способи утеплення стін – утеплення зовні та утеплення зсередини. Який спосіб краще? Для відповіді на це запитання потрібно знати: чи проживаєте ви в будинку постійно, чи буваєте в будинку наїздами. Справа в тому, що є велика різниця в опаленні будинку з постійним проживанням та будинку, який не опалюється постійно, до якого приїжджають ненадовго і потрібно швидко прогріти приміщення та створити відчуття затишку.

Якщо ви живете в будинку постійно, то стіни будинку акумулюють тепло, що походить від опалювальних приладів. І тут важливо, щоб стіни будинку якнайменше охолоджувалися зовні. Товщина стінок, звичайно, має значення, але ще більшу роль грає захист стінок від зовнішнього охолодження.

Інакше виглядає ситуація, коли ви приїжджаєте до нетопленого будинку. Стіни неминуче промерзли, щоб прогріти їх потрібно багато часу та енергії. Крім того, короткочасне нагрівання дуже шкідливе, оскільки призводить до швидкого руйнування та зносу конструкцій. У цьому випадку, вихід – внутрішнє утеплення стін. Тоді тепло залишатиметься всередині приміщення і не витрачатиметься на обігрів промерзлих стін.

Утеплення стін зовні
Варіантів зовнішнього утеплення дуже багато і щороку на ринку з’являються нові цікаві пропозиції. Вибираючи, потрібно орієнтуватися на особливості конкретної будови та, звичайно, на свій гаманець.

Так, для утеплення стін багатоквартирних панельних та цегляних будинків – оптимальним варіантом є рідкий утеплювач. Такі утеплювачі упаковані в тару по 3, 10, 20 літрів і мають вигляд сметаноподібної маси. Утеплювач наносять молярним пензлем, валиком або за допомогою розпилювача тонким шаром на очищену поверхню стіни. При цьому утворюється шар із унікальними теплоізоляційними якостями. Шар рідкого утеплювача в 0,5 мм за своїми характеристиками можна порівняти з шаром мінеральної вати, товщиною 60 мм. Такий утеплювач має високі гідроізоляційні властивості і перешкоджає корозії матеріалів. Термін служби, заявлений виробником – до 15 років. Великим плюсом є ще й те, що таке покриття легко відновити за найменших пошкоджень.

Чудовим варіантом утеплення будинку з будь-якого матеріалу є фасадні термопанелі. Виглядає термопанель як декоративна плитка під цеглу. Поєднує в собі дві найцінніші якості – теплоізоляція та декоративне оздоблення фасаду. Тобто монтаж термопанелей позбавить господаря від решти клопоту з обробки фасаду, використання гідроізоляційних матеріалів та інших робіт. Якщо все зроблено правильно, ніякого додаткового догляду і більше заміни більше не потрібно.

Термопанель виготовляється на основі пінополіуретану. Оздоблювальний шар – клінкерна плитка, яка виготовляється з глини за особливою технологією. Товщина термопанелі 70, 90, 110 мм. Теплоізоляційні властивості вражають: термопанель всього 65 мм товщиною порівнянна з цегляною кладкою товщиною до 180 см. Звичайно, це матеріал не з дешевих, але безумовно, це розумний внесок коштів, оскільки дає надію на все життя економити на опаленні і жити в теплі. .

Описані вище матеріали є ще новинкою у Росії. Найзвичніші матеріали для утеплення це – мінеральна вата, полістирол, пінопласт.

Якщо потрібно утеплити дерев’яний будинок, рекомендується вибирати мінеральну вату. Така рекомендація пояснюється насамперед відносною пожежобезпечністю мінеральної вати. Крім того, мінеральна вата не пропускає вологу до стін, але водночас не перешкоджає виходу пари зі стін. Тобто дозволяє стінам дихати.

Пінопласт, пінополістирол найчастіше використовуються як утеплювачі цегляних будинків. Ці матеріали мають багато хороших якостей, крім основних – теплоізоляційних. Це дешеві матеріали, легкі за вагою і працювати з ними легко.

Вибір технології утеплення залежить від того, якою мислиться фасадне оздоблення. Наведемо 2 приклади утеплення стін з різним фасадним оздобленням.

Перший варіант.
Як утеплювач беремо пінопласт. На підготовлену поверхню стіни наносимо клейову суміш та кріпимо плити пінопласту. Або кріпимо утеплювач до стіни за допомогою дюбелів. Утеплювач можна класти і в два шари, але шви в цьому випадку не повинні збігатися. Потім на утеплювач наносимо клейову суміш і, не чекаючи висихання клею, укладаємо спеціальну сітку армуючу. Як фасадне оздоблення використовуємо декоративну штукатурку. Перед нанесенням штукатурки поверхню потрібно прогрунтувати. Такий спосіб утеплення фасаду називається «мокрим».