Стиль прованс та його мелодія у сучасному інтер’єрі

Зрозуміти стиль прованс означає почути та відчути його мелодію. Важливо вивчити історію прованського походження, зрозуміти характерні риси та звички.
Історія стилю прованс
Своїм корінням стиль прованс сягає глибину століть (15-17в.) однойменної провінції, що розкинула свої простори на південному сході Франції. Прованс — це не просто земля, це казка просто неба, яка своєю чарівністю надихає художників і поетів.

Що таке прованс? Це шепіт блакитних хвиль середземного моря та народження найтоншого рожевого вина, це нескінченні лавандові поля та важка зелень виноградників, це лагідне сонце та вишукані спеції. Він просякнутий духом Франції, у ньому надзвичайно поєднуються витонченість і простота.
Прованський стиль зберігає в собі історію французького села, де живуть і працюють ремісники та купці. Їх розмірене життя протікає в єднанні з природною досконалістю. Тут не люблять дорогих тканин та надмірної помпезності. Його таємниця та ніжна пишнота криється в душевній простоті.
Сільський характер стилю прованс
Стилістику провансу неможливо перелякати з кантрі чи рустиком. Цей «сільський хлопець» живе у єднанні з природою, яка входить до будинків із першими променями сонця. Його основні риси – натуральність матеріалу та пастельна палітра.

Стиль прованс в інтер’єрі народжується з дерева, глини, кераміки, природного каменю, бронзи та міді, бавовни та льону. Він душевний та ніжний, простий та добрий.
Щоб оцінити його колірну палітру, достатньо звернутися за порадою до матінки природи:

бірюзовий колір морської хвилі;
небесний – блакитний;
лавандові відтінки;
трав’яні: м’ятний та полиновий;
колірна палітра лугових кольорів;
колір паливного молока та олії;
земляні тони: піщаний та сірий;
всі відтінки деревного: коричневого, оливкового, фісташкового;
сніжно-білий та золотисто-сонячний.
Основну мелодію стилю задають теплі пастельні тони з невеликою кількістю холодних відтінків та яскравими плямами на їх тлі. Він ідеально поєднується зі старими меблями, а потертості та тріщини додають шарм і підкреслюють його історію. М’яке, розсіяне світло, що струмує з великих вікон, лляні фіранки, дерев’яні підлоги та камін у вітальні, все це сприяє спокійному життю і натхненню.

Дуже красивий стиль прованс підійде витонченим особам із тонкою та романтичною натурою, мрійникам та поціновувачам стародавніх традицій. Тим, хто втомився від глянцю та металу сучасних інтер’єрів та мріє поринути у світ спокою та блаженства.

Створення цього стилю вимагатиме знань та терпіння. Це захоплення не одного дня. Збираючи його образ по крупинках кожна людина здатна створити прованське диво у своєму будинку і передати його у спадок вдячним нащадкам.
Оформлення міської квартири у стилі прованс
Важливо знати, що цей стиль не може існувати в окремій кімнаті. Він починається з вхідних дверей і плавно рухається по всьому будинку, створюючи відчуття теплоти, затишку та комфорту. Тому все частіше жителі мегаполісів втілюють прованську казку в дизайні міських квартир.

Вибираючи цей стиль виразно розуміти все, з чим доведеться зіткнутися. Зовнішня простота оманлива і таїть у собі певні труднощі.
Стеля

Основний колір стелі світлий. Він повинен поєднуватися з кольором меблів, стін та підлоги. Бюджетним варіантом стелі є штукатурка. Забудьте про натяжні, глянцеві стелі та світлодіодні лампи.

Головним елементом провансової стелі є стельові балки. Справжні балки масивні та важкі, тому у міських квартирах підійде їхня імітація (фальшбалки). Для контрасту їх забарвлюють більш темні тони. Якщо немає можливості сконструювати балкову стелю у всій квартирі, то її монтують хоча б в одній із кімнат, наприклад, у кухні чи вітальні.
Стіни

Стіни провансу повинні бути не помітними, але в той же час привабливими. Підійде обклеювання стін шпалерами та навіть тканинами. Вони можуть бути виконані звичайною штукатуркою і пофарбовані фарбою. Безпрограшно виглядає на стінах поєднання дерева, каменю.

Стать

Його встеляють натуральною шпунтованою або паркетною дошкою. У першому варіанті дошку фарбують, надаючи їй відтінків від білого до темно-коричневого. Стиль прованс унікальний тим, що підлога може бути навіть блакитного та фісташкового кольору.

Залежно від призначення на підлогу кладуть керамічну плитку, фрески, камінь. За допомогою «гри» матеріалів простір зонують, створюючи острівці краси та спокою.
Вікна та двері

Стиль прованс – це світло середземного сонця, тому вікна мають бути більшими, а віконні рами дерев’яними. Таку ідею буде складно втілити у міській квартирі. Сучасні тенденції допускають використання віконних рам із ПВХ із ламінацією під дерево.