Як зробити комірку в квартирі

У кожному будинку є такий куточок, де зберігаються харчові запаси, всілякі кухонні речі, електроприлади. У старі часи таке місце мало назву “комірка”, а у тих, хто господарює у великому заміському будинку, для подібного “багатства”, як правило, відведений льох.

А ось у квартирах або дачних котеджах таке місце займає спеціально відведена маленька кімнатка і називається “комора”.

Комора зазвичай представляється нам як глухе, заставлене мотлохом приміщення. Однак частота експлуатації комори змушує замислитися над тим, як правильно та красиво організувати порядок речей у своєму будинку.

Сучасна комора – це невелике, але зручне місце для зберігання консервації, круп, великих каструль, столового приладдя, в якому легко і швидко можна знайти все необхідне для роботи на кухні.

Ідей на рахунок як облаштувати комору може бути багато. Однак ми розглянемо основну її функцію – зберігання продуктів і всього, що зазвичай захаращує місце на кухні.

Звільняючи робочий простір біля плити, ми ховаємо всі непотрібні предмети в шафки або забираємо в комору. Залежно від ваших потреб, ця маленька ніша може виконувати інші функції.

Маючи достатнє велике місце на кухні або спеціальну кухонну шафу, комору переробляють у столярну або швейну майстерню. Іноді кімнату переобладнають у особистий кабінет зі столом та комп’ютером, а в деяких випадках таке приміщення може стати бібліотекою, де гарно розставлені стелажі з книгами та альбомами.

Планування комори в квартирі
Отже, якщо ви тільки плануєте капітальний ремонт у квартирі або побудувати будинок, то обов’язково маємо виділити у своєму проекті шматочок простору для комори. Розташування цієї ділянки у житловому просторі має бути грамотним.

Найкраще, якщо комора межує з кухнею або їдальнею. Це позбавить вас зайвої біганини і в потрібний момент все необхідне у вас під рукою.

У квартирах комору розміщують у коридорі, поруч із кухнею, як правило, у вигляді компактної шафи. Для влаштування комор у приватних будинках вигідно використовувати нішу під сходами.

Якщо у вашій квартирі такого місця немає, організувати його можна за допомогою легких перегородок. Стіни перегородки в такому разі не будуть монолітними, і подібне перепланування не вимагатиме реєстрації в БТІ.

Оснащення комори – що саме робити?
Слід заздалегідь подумати про вентиляцію та освітлення.
Не забувайте, що для зберігання продуктів потрібні певні кліматичні умови. Найкраще, якщо повітропровід у коморі має спеціальний фільтр, а вентиляція оснащена системою охолодження.

Звичайно, в такій кімнаті можна обійтися без вікон. Для маленького простору комори знадобиться лише одна лампа високої потужності.

Прагніть використовувати максимальну кількість природних матеріалів, адже конструкції з них дозволять знизити рівень температури в коморі.
Найчастіше для спорудження комори використовують цементно-піщані суміші та профілі з алюмінію.

Після вибудовування першого шару підлоги, стін та стелі необхідно витримати період близько двох-трьох днів, щоб конструкція встигла підсохнути. Іноді між металевими конструкціями просовують листи фанери, коркового дерева або вогнестійкої вати. Додаткова температурна ізоляція не стане на заваді. Далі накладається другий завершальний шар цементно-піщаної суміші.

Для покриття для підлоги краще вибирати лінолеум або плитку.

Другий матеріал найбільш підходящий, тому що його укладання можна проводити на перший шар цементно-піщаної суміші і він краще збереже прохолоду в приміщенні. Іноді, використовуючи рідкі цвяхи, плитку укладають на готову поверхню чистої підлоги. А ось паркет або ламінат краще не використовувати, тому що ці матеріали негативно сприймають перепади температур і можуть псуватися під впливом вологості.

До того, як приступити до оздоблювальних робіт, стіни необхідно обробити ґрунтовкою з антибактеріальним ефектом. Це запобігатиме виникненню цвілі. Для економії сімейного бюджету на обробку стін можна пустити старі шпалери або фарбу.

Стелажі для облаштування комори
Коли будівництво комори завершено, починаємо встановлення стелажів для зберігання.

Для цього зазвичай беруть широкі аркуші ДСП.
Щоб закріпити полиці з цього матеріалу, вам знадобляться металеві куточки або дерев’яні бруси.
Кріпити основи потрібно паралельно за допомогою дюбелів або шурупів.
Рівні полички вийдуть, якщо ви заздалегідь здійсните розмітку столярним куточком та рулеткою.
Також вам знадобиться електролобзик або ножівка.
Металева основа для стелажів виглядає естетичніше.
Найкрасивіше виглядає спеціальна фурнітура для шаф. Вартість її буде дещо дорожча за звичайні металеві або дерев’яні рейки, але зате така конструкція більш надійна і дає можливість нарощувати додаткові полиці.
Робота над спорудженням полиць не вимагатиме від вас якихось спеціальних навичок та знань, тому не обов’язково для такої справи викликати майстра.