Стельові покриття для кімнат – варіанти та типи

Для всіх трьох видів стельових покриттів характерні загальні риси: висока декоративність, особлива міцність, установка на винесених кріпленнях, що утворює нішу між полком та покриттям.

Ця ніша використовується для прихованого монтажу електропроводки та світильників, повітроводів, матеріалів, що покращують теплову та шумоізоляцію вашого будинку.

1. Підвісні стелі
Підвісні стелі бувають трьох видів: касетні, рейкові, гіпсокартонові.

1.1. Касетні стелі
Касетні стелі

Металеві кріплення-профілі утворюють єдиний каркас квадратної або прямокутної форми, на які укладаються плити (касети). Розміри касет – 60 на 60 сантиметрів чи 60 на 120 сантиметрів.

Провідні виробники касетних стель, наприклад, Geipel, пропонують дзеркальні, матові, кольорові касети та підвісні системи. Відмінні технічні характеристики, пожежна безпека, вологостійкість, функціональність дозволяють використовувати такі стелі у приміщеннях будь-якого призначення.

Матеріал касет – високоякісний алюміній чи оцинкована сталь. Для дзеркальних стель використовуються касети з біметалевим покриттям, що пройшло хімічне полірування. Завдяки особливій технології касета має відбивну здатність якісного дзеркала.

1.2. Рейкові стелі
Рейкова стеля

Рейкова стеля складається із скріплених між собою довгих вузьких панелей із алюмінію довжиною три метри та шириною 10 сантиметрів.

Як правило, таке стельове покриття монтується в нежитлових приміщеннях – ванних кімнатах, кухнях, басейнах завдяки волого-, вогне- та морозостійким характеристикам.

1.3. Гіпсокартонові стелі
Стеля із гіпсокартону

Така стеля монтується із цілісного листа гіпсокартону. Ви можете створити складні криволінійні багаторівневі композиції стелі, використовуючи точкове освітлення для акцентування зон різної функціональності.

Стандартна гіпсокартона плита має товщину 12, 5 міліметрів, а довжину полотна – до двох метрів.

Як декоративне стельове покриття використовуються каркаси різної висоти, до яких кріпляться конструктивні елементи. Для вирішення індивідуальних дизайнерських завдань можуть бути утворені площини “першої”, “другої” і “третьої” стель із закріпленими на них на різній висоті світильниками та іншими елементами декору.

2. Підшивні стелі
Підшивна стеля

Основою для підшивних стель є дерев’яний каркас, який кріпиться до основної стелі. Така конструкція доречна в багаторівневих заміських будинках, де стельові перекриття несуть значне навантаження, а по дерев’яних балках покладено дощатий настил.

Як матеріал для підшивних стель використовують елітні породи дерева – дуб, бук та деякі інші. Така благородна стеля має особливий шарм.

До недоліків підшивної стелі належать висока пожежна небезпека та низька вологостійкість. Ці характеристики слід обов’язково враховувати під час його проектування.

3. Натяжні стелі
Натяжні стельові покриття бувають двох видів: тканинні та з ПВХ-плівки.

3.1. Стелі із ПВХ-плівки
Натяжна стеля із ПВХ плівки

Матеріал – вінілові плівки різних фактур: сатин, глянець, дзеркальні поверхні. Чудово підходять для квартир. Використання в заміських котеджах, верандах, терасах і лоджіях ризиковано – вразлива плівка боїться морозу. Виробниками ПВХ плівки є Росія, деякі інші європейські країни.

Монтаж – гарячим способом. По периметру приміщення кріпиться фіксуючий багет. Далі плівка розігрівається з використанням газової гармати та закріплюється в багеті. Вінілова плівка має властивість розтягуватися і збільшуватися в розмірі майже на чверть, тому заготовка повинна бути меншою за необхідний розмір.

Ширина полотна – до двох метрів. При монтажі їх спаюють із кількох смуг. При цьому дуже важливо звертати увагу на якість матеріалу та виробника. Якісну продукцію вам забезпечать виробники New Mat, Extenzo та Barrisol.

Декорування – фотозображення будь-якої тематики, фотодрук та художній розпис. Можливість створення багаторівневих конструкцій дозволяє поділити приміщення на функціональні зони. Різні рівні підкреслюються точковим освітленням та грою світла.

3.2. Тканинні (безшовні) стелі
Тканинна натяжна стеля

Матеріал – поліестрове полотно, тканинне або трикотажне плетіння з поліуретановим просоченням. При його виготовленні використовується лише висококласна сировина у поєднанні з унікальними технологіями. Виробництво здійснюється в Західній Європі відповідно до вимог, що висуваються до оздоблювальних матеріалів найвищої якості. Фахівці компанії ТопДом рекомендують встановлення безшовних стель натяжних марок Cerutti і Clipso.

Монтаж – у холодний спосіб. Особливістю монтажу полотна Cerutti полягає у використанні ущільнюючого шнура усередині профілю. Виробник гарантує повну відсутність провисання без необхідності періодичної підтяжки.