Як шпаклювати гіпсокартон

Після закінчення монтажу гіпсокартону готуємо стіну під шпаклівку. Перше, що треба зробити, це розширити стики між встановленими листами ГКЛ. Малярним ножикам підрізаємо край стика під кутом 45 градусів і так проходимо по всіх стиках.

Якщо цього не зробити, то шов для шпаклівки буде вузький і матеріалу в такий стик зайде мало з часом потріскається.

Далі переглядаємо, як закручені шурупи. Якщо знаходите головки саморізів, що випирають, то їх треба втопити в лист гіпсокартону приблизно на 2-3 міліметри.

Якщо знаходите папір, що відшаровується, його слід акуратно відірвати руками краю акуратно підрізати малярним ножем. Якщо не видалити папір, що відшаровується, то шпаклівка не триматиметься в цьому місці.

У процесі робіт з гіпсокартону робітники в одному місці притиснули листи шурупами так, що вони потріскалися. При натисканні на них рукою вони прогиналися. Так залишати не можна в цьому місці з часом з’явитися тріщини або хтось випадково сперся на лік і зламає. Довелося міняти цілий лист, демонтували поламаний і на його місце встановили новий.

До підготовчих робіт я відніс і монтаж дверного отвору ГКЛ. Дверний отвір обробили гіпсовою штукатуркою, поверхня була рівна. У цьому місці не стали робити каркас із напрямних, а вирішили приклеїти листи. Розмір ширини гіпсокартону у дверному отворі відміряли, від дверного блоку до змонтованих ГКЛ, з виступами 5 міліметрів для точного підрізування після монтажу.

На дверний укіс наклали по краях та середині шар шпаклівки фугенфулер. Приклали готові листи та притискали їх за допомогою 1,5 метрового правила. Це робиться для того, щоб лист поступово притиснувся по всій поверхні стіни.

Наступного дня у місцях нанесення шпаклівки фугенфулер під листами гіпсокартону їх закріпили додатково дюбелями.

Альтернатива шпаклівки кугенфюлер, для поклейки листів гіпсокартону на стіни, це рідкі цвяхи.

Наступний етап підготовчих робіт – це ґрунтування поверхні. Ґрунтовку застосували акрилову, пройшли валиком усі стіни та стики ГКЛ. Ця ґрунтовка просочує верхній шар сухої штукатурки, не проникає, усередину утворюючи вологостійку плівку.

Не можна застосовувати алкідні ґрунтовки, оскільки після їх нанесення картонний шар деформується, утворюються бульбашки. Після цього нанесення шпаклівки буде не доцільно, все відвалитися.

Ґрунтовка продається в каністрах чи пластмасових пляшках для роботи необхідно вилити її у невеликий тазик чи відро, в якому поміститься валик. Наносять ґрунтовку рівномірно по всій поверхні без перепусток, витрата приблизно 0,03 мм на 1 метр квадратний.

Матеріали для шпаклівки гіпсокартону.
Виробники кнауф радить застосовувати х матеріали для шпаклювання це універсальна гіпсова шпаклівка FUGEN (фугенфулер). На роботі маляри відмовилися з нею працювати, цей матеріал застосували тільки при обробці дверного укосу, загортання стиків між листами та підшпаклювали ямки від шурупів.

З чим це було пов’язано, по-перше фугенфулер швидко сохне і для нормальної роботи з ним треба було розводити невелику кількість суміші. Тяжко шліфується наждачкою, навіть велика сітка 100 ледве бере його після висихання. І найголовніше погано розтягується та наноситься на поверхню.

Якщо вам подітися не куди, ви вже придбали цю шпаклівку для нанесення на гіпсокартон, то ось пара порад, як з нею працювати. Перше в ємність з водою насипаєте дану шпаклівку до рівня трохи вище за воду. Після того як вона просочилася перемішує кельмою вручну. Не розводьте відразу велику кількість, почніть із малого обсягу.

При нанесенні на поверхню не треба скидати залишки шпаклівки в загальну масу у відрі, так як це скорочує життя суміші і призводить до утворення грудок.

Для хорошого оздоблення поверхні застосовуйте сухі фінішні шпаклівки та готові розведені. Готова шпаклівка може бути густою, в цьому випадку до неї додається небагато води і розмішують до потрібної консистенції.

Сухі суміші брати вигідніше дешевше та довше збережуться. Шпаклівки бувають трьох видів цементні, гіпсові та полімерні. Для обробки гіпсокартону підійдуть усі три види, вибір залежить від кліматичних умов приміщення.

Припустимо якщо це ванна, де багато вологості слід застосовувати цементну і ГКЛ в такому випадку повинен бути вологостійкий. Про застосування різних шпаклівок можна почитати у цій статті.

На мій досвід найкраща шпаклівка в нанесення на поверхню це полімерна, але вони набагато дорожчі за гіпсову.

Загрунтували, підготували шпаклівку, наступний етап, закладення тріщин серп’янкою. Серпянка це будівельна сітка зі скловолокна з самоклеючим шаром. Продається у рулонах різної ширини.

Серп’янку наклеюють по всіх стиках та кутах. Клеять цей матеріал, таким чином щоб шов був посередині серпянки. Підготовчі роботи закінчено, переходимо до шпаклювання.

Як шпаклювати гіпсокартон нанесення матеріалу.