Турбокомпресор. Експлуатаційні особливості.

Турбіна або турбокомпресор – дуже складний механізм, за допомогою якого стиснене повітря під тиском нагнітається у циліндри двигуна внутрішнього згоряння. Здійснюється такий процес під дією вихлопу (газів, що відпрацювали).

Завдяки турбокомпресору збільшується потужність двигуна (до 40%) при низькій витраті палива та порівняно невеликих розмірах мотора, покращується керованість автомобіля. Все це якнайкраще підходить для спеціальної техніки, тому турбіна використовується в їх виробництві.

Турбокомпресор на двигун Cummins KT 1150

Що являє собою турбокомпресор

Конструкція турбокомпресора така:

  • сталевий жароміцний корпус у формі равлики, що має два різноспрямовані патрубки і фланці для кріплення;
  • турбінне колесо із залізо-нікелевого сплаву;
  • компресорне колесо. Його часто роблять із неміцних до жару матеріалів, наприклад, з алюмінію, оскільки воно працює у нормальному температурному режимі;
  • вал, що з’єднує вищезгадані колеса;
  • один або два шарикопідшипники, що закріплюють вал у корпусі;
  • перепускний клапан із пневматичним приводом. Його призначення – управління потоком відпрацьованих газів та потужністю наддуву.
Турбокомпресор на двигун Isuzu 6HK1

Експлуатаційні особливості турбіни

На жаль, турбіна має невеликий термін служби: для дизельних двигунів вона становить 250 тис. км, а бензинових і того менше – 150 тис. Укоротити її «життя» може помилковий підбір олії, забруднені фільтри, неправильне регулювання системи запалення та їзда на високих оборотах .Тому така важлива правильна експлуатація спецтехніки, її регулярне техобслуговування із заміною повітряних фільтрів та мастильних речовин, правильний підбір останніх.

Сигналами про несправність турбокомпресора можуть бути:

  • надлишковий дим чорного чи синього кольору при вихлопі;
  • падіння потужності двигуна;
  • гул, скрегіт, свист при натисканні педалі газу;
  • мотор став вимагати більше мастила.

Такі ознаки свідчать, що турбіну потрібно ремонтувати або змінювати.

Де придбати турбіну

Турбокомпресори для двигунів спеціальної техніки іменитих виробників і не дуже можна придбати на складі «Технокомплект» за допомогою відомого інтернет-магазину. Ціни пропонуються адекватні, всі товари сертифіковані. Потрібний виріб можна вибрати у докладному каталозі, а якщо виникнуть труднощі, фахівці компанії допоможуть розібратися у всьому та зробити правильну покупку.

Інформаційна стаття від компанії ТД Технокомплект. Продаж запчастин для дорожньо-будівельної техніки.