Як вибрати клей для плитки?

Сьогодні багато господарів за оздоблення своїх житлових приміщень беруться самі. В принципі, тут можна багато зробити без професійних навичок, і навіть наддорогі інструменти часто не потрібні. Візьмемо, наприклад, монтаж плитки. Головне тут – добре підготувати поверхні, підібрати відповідний клеючий склад.

Купити клей для керамічної плитки, який повністю підійде вам, дуже складно. Якщо він буде не просто якісним, а й придатним для конкретного випадку, то покриття вийде якісним. Воно буде стійким до впливу різних зовнішніх факторів, що, у свою чергу, забезпечує тривалий термін експлуатації.

КЛЕЙ НА ЦЕМЕНТНІЙ ОСНОВІ
З плиткових клеїв найпоширенішим можна назвати склад на цементній основі. Він являє собою суху будівельну суміш. Перед застосуванням треба розвести порошкоподібну речовину водою, добре перемішати та почати використання. Клей на основі цементу має різні показники еластичності. Зауважимо, що підходить він не тільки для плиткового облицювання. У багатьох інших роботах його також з успіхом застосовують. Головний мінус такого клею полягає в тому, що він надзвичайно швидко сохне на відкритому повітрі. Це не дозволяє майстру виправити огріхи (поправити плитку, наприклад, якщо вона неправильна). Так що якщо у вас немає належного рівня кваліфікації, подібний клей небажаний для вас.

У такому разі треба купити цементний клей для плитки, у складі якого є пластифікатори. Такий склад еластичніший, тому застигає повільніше, дозволяючи вам виправляти допущені помилки.

ОДНО-І ДВОКОМПОНЕНТНИЙ КЛЕЙ
Однокомпонентний клей є найчастіше пастоподібною масою. Це дозволяє виключити помилки, які допускаються під час самостійного змішування компонентів. Подібні склади дуже еластичні, їх легко наносити, на відкритому повітрі вони не засихають миттєво.

Двокомпонентний – це епоксидний або поліуретановий клей. Реалізуються такі матеріали як набору окремих компонентів. Перед плитковими роботами їх потрібно змішати. У ході цього процесу відбувається певна хімічна реакція. В результаті виходить суміш, що володіє необхідними властивостями. Двокомпонентний клей може мати різний ступінь еластичності. Крім клеючої речовини, він може використовуватися і як затиральна маса. Рекомендується користуватися двокомпонентним клеєм, якщо плитка має експлуатуватися у важких умовах. Навіть при великій вологості.

ЕЛАСТИЧНИЙ КЛЕЙ
Цікавитися ступенем еластичності плиткового клею, що вибирається, ви просто зобов’язані. Еластичний клей витримує навіть дуже сильні деформації основи, а також плитки. Чим більший показник рухливості плитки та основи необхідно забезпечити, тим клей має бути еластичнішим.

Еластичний клей потрібен при фіксації плитки на таких поверхнях, як пористий бетон або залізобетон, гіпсокартон, гіпсові шлакобетонні блоки, еластична гідроізоляційна мембрана, терраццо, стара керамічна плитка. Обробляючи стіни глазурованою керамічною або якоюсь важкою плиткою, треба також вибирати еластичний клей. Він є обов’язковим скрізь, де умови експлуатації можна назвати екстремальними.

Як бачите, підбір плиткового клею залежить від багатьох факторів. Враховуючи їх, ви обов’язково купите хороший склад, який відповідатиме необхідним вимогам.