Чим зайняти порожню стіну: небанальні ідеї декору

Іноді стіну краще залишити порожньою, ніж повісити черговий постер чи нудну картину. Але ще краще переосмислити звичні декоративні ходи та прикрасити квартиру не так, як у всіх.

Кухня: старі прийоми на новий лад

Декоративні тарілочки на стіні на кухні – прийом заїжджений. Але можна підійти з іншого боку. Чому, власне, тарілочки мають бути декоративними? Давайте замінимо їх на звичайні, ті самі, які зазвичай замкнені у вас у шафі в очікуванні урочистих приводів. Різних розмірів, різних форм, з різними орнаментами – розташовані на полицях або рейлінгах вони радують око, і завжди під рукою, якщо раптом знадобиться скористатися посудом за призначенням.

Втім, виключно декоративні тарілки я б теж не почала скидати з рахунків. Але давайте і тут додамо трохи креативу. Наприклад, скомпонуємо тарілки у прямокутник, обрізавши круглі краї.

Ще один майже класичний прийом декору стін кухні – дошка для записів. Якщо у вас є така, то готова посперечатися, що ви вже бруднили одяг крейдою, випадково притулившись. Пропоную альтернативу: пофарбуйте стіну спеціальною фарбою перманентних маркерів. Нотатки тепер не становлять небезпеки для вашого одягу, а інтер’єр виглядає набагато цікавіше.

Новий колір звичних речей

Окрасою стіни цілком можуть виступити функціональні речі. Наприклад, двері чи навіть радіатор. Нехай двері виступлять полотном для справжньої картини. Або просто пофарбуйте лиштву у контрастний колір – і сприйняття геометрії простору буде вже іншим.

Непоказний радіатор можна заховати за декоративним екраном, а можна за допомогою яскравої фарби зробити родзинкою інтер’єру. Вражаюче виглядають радіатори, пофарбовані тон-у-тон віконним рамам на стіні контрастного кольору.

Увага на простінки

У квартирі повно простінків між вікнами та дверима, які майже завжди залишають порожніми. Але це нудно. Можна розвішати звичайні фотографії в рамках, але зробіть це професійно. Я маю на увазі, що зображення потрібно розмістити не лише на рівні очей, а по всій площі – від підлоги до стелі. Так, навряд чи ваші гості повзатимуть на колінах, щоб оцінити милий знімок. Однак загалом простір виглядатиме набагато ефектніше.

Хороша ідея – яскрава пляма у простінку. Це може бути декоративне панно (натягніть відріз тканини на підрамник) або смуга незвичайних шпалер у рамі.

А що у вбиральні?

Здавалося б, габарити стандартної вбиральні не схильні до прикраси: вмістити б тут усе необхідне. Але декор стін вбиральні зробить приміщення більш обжитим та затишним. Не треба лише розміщувати в санвузлі картини за залишковим принципом, «аби було». До дизайну необхідно підійти з розумом, щоб декор не виглядав навмисним або стороннім. Ідей багато: постери на контрастному фоні, декоративні дзеркала, невелика колекція кераміки, фотошпалери, вітражі.