Етапи будівництва сауни

У народі лазня застосовувалася не тільки для миття та відпочинку, але також і для короткотермінового проживання. З цієї причини до будівництва завжди підходили відповідально, ретельно вибираючи місце майбутнього спорудження, матеріали, спеціальну будівельну техніку та інструменти.

Початок будівництва

Ось і тепер при будівництві сучасної лазні необхідно, перш за все, знайти потрібну ділянку для будівництва. Його слід вибирати відповідно до передбачуваними габаритами споруди. Для цього потрібно виконати планування будівлі. Залежно від обраних розмірів мийної, парилки і передбанника, зручно порахувати загальну площу будівлі. У цей час доцільно вирішити, якою буде конструкція лазні.

Часто мийна і парилка об’єднуються в одне приміщення. Це допомагає заощадити площа забудови і зменшити витрати дров на розпалювання. Роздільний варіант розміщення також популярний. Він дозволяє створити комфортні умови при митті (без екстремальних температур) і забезпечує сприятливу обстановку в парній, щоб пропотіти і погрітися.

Важливим конструкційним моментом, служить вибір правильного розташування печі для безпечного протоплювання. Можливо два варіанти її розміщення:

  • з боку передбанника для опалення мийки та парної;
  • з кімнати відпочинку, для затопкі мийного і парного приміщення.

Для багатьох етапів будівництва необхідно подбати про оренду спецтехніки: екскаватора, навантажувача, маніпулятора, крана. Це можна зробити на сайті сайті

Етапи будівництва

При пошуку ділянки під будівництво потрібно враховувати чинні норми пожежної безпеки. Після визначення розмірів, місця будівництва і конструкції, необхідно переходити до створення фундаменту. Він може бути як стрічковим, так і у вигляді бетонних стовпів, встановлених в опорних точках. У фундаменті слід заздалегідь передбачити отвори для вентиляції і усунення зайвої вологості в приміщенні.

Після слід переходити до облаштування зливу води з мийної і парної. Для цього треба викопати траншею, створюючи необхідний ухил для виведення зливних труб за межі лазні в спеціальний колодязь. Потім підлогу заповнюється цементно-піщаною стяжкою, забезпечуючи стікання води. Важливим кроком вважається вибір матеріалу для будівництва.

Виготовляють лазні як з бруса, так і з колоди. При збірці зрубу, між рядами попередньо прокладають шар джуту, що виступає в ролі утеплювача. Після усадки будівлі матеріал Конопатити як з внутрішньої сторони стіни, так і з зовнішньої. Для жорсткого та міцного з’єднання, застосовують дерев’яні штирі. Для цього в кожному ряду колод попередньо сверлять кілька отворів під установку Нагель.

Коли коробка лазні зібрана, приступають до будівництва підлоги і стелі. У мийці і парильні дошки на підлогу укладають з урахуванням зазору під злив води. Стеля утеплюють. Для цього підходить базальтовий утеплювач. Під ним прокладають шар гідроізоляції і пароізоляції. Після будівництва стелі починають установку крокв під дах і роблять обрешітку. Стелять шар вітро-вологозахисної плівки. Покрівлю закривають листами металочерепиці, профільованого настилу, шиферу. Потім фронтони лазні обшивають дошками, встановлюють піч і проводять димохід. Зону навколо печі обкладають жароміцним цеглою на відстані 40 см до дерев’яної частини стіни. В самому кінці будівництва виробляють монтаж банних дверей.